יום ראשון, 24 באוקטובר 2010

הסיבות לכאבי גב


תנאי ראשון לטיפול נכון ויעיל בכאבי הגב, תנאי שבלעדיו אין סיכוי להצלחה, הוא הבנה יסודית ומעמיקה של הסיבות והגורמים האמיתיים לתופעה כאובה זו. הסטטיסטיקה מלמדת שכ-80% מן הציבור חוו באופן אישי את תופעת "כאבי גב/עורף”. מאידך, ניכר שבעלי החיים אינם סובלים מבעיה זו. עובדה זו גורמת לרבים, ביניהם לעתים אף בעלי מקצועות הנוגעים לתחום זה עצמו - רופאים אורטופדים, פיזיותרפיסטים ומורים לתנועה בגישות שונות – להסיק שסיבת כאבי הגב נעוצה בעובדת הליכת האדם 'על שתיים'. המשמעות היא - שבני האדם נועדו לסבול מכאבי גב! שהרי נועדנו להלך על שתיים.

אין, כמובן, טעות גדולה מזו. כל בעלי החיים בטבע נועדו לחיות בבריאות מושלמת כל חייהם. זאת בשני תנאים:
1.  המנעות מאירועים טראומטיים - עיניין של מזל. בכך לא נעסוק.
2.  ציות ל"הוראות היצרן". (ראה מאמר מוקדם יותר הנושא שם זה).
ברמה העקרונית של הדברים יש להבין: "סוד הבריאות הוא סוד האיזון”. דרוש איזון בין צמדי-גורמים רבים מאוד:
בין מאמץ למנוחה, בין חום לקור, בין חומצה לבסיס, בין הורמון להורמון, בין חלבון לחלבון ועוד ועוד… בתחום הצר בו אני מתמחה – תחום מערכת התנועה של הגוף - דרוש איזון בין כח לגמישות. איזון בין יכולת המערכת לעמוד בעומסים ולספק עוצמה, לבין יכולתה לאפשר תנועה חפשייה וזורמת. כל הפרה באיזון זה תתבטא בתחושות רעות ובמיחושים. הכאבים במערכת התנועה, ברובם המכריע, נחלקים לכאבים בשרירים ולכאבים במפרקים. גם כאבים בגידים מקורם בשרירים (בבעיות מפרקים והגורמים להן, אדון במועד אחר).
בכל הנוגע לשרירים – מופר האיזון שבין כח לגמישות, כמעט תמיד, לרעת הגמישות. איזון זה מהווה תנאי הכרחי לבריאותם ולתפקודם התקין (אין להסיק מכך ששריר לא גמיש הוא בהכרח חזק…).
"אורך השריר" נמדד בסנטימטרים מנקודת המוצא שלו – "תחל", אל נקודת ה"אחז" כשהשריר רפוי. שריר פועל תוך כדי התכווצותו ו"קיצורו". מתיחת השריר יכולה לסייע בהארכתו. הכרח לשמור על האיזון בין סך כל הגורמים המעודדים קיצור השריר – לבין אלה המאריכים אותו.
מה מקצר שריר? שריר, בדומה לגומייה או לקפיץ – נוטה להיות במצבו המקוצר. כאשר שריר נמצא במצב מקוצר לאורך זמן – הוא נוטה לכאוב. יתר על כן, בהיותו במצב מקוצר ובאם הוא גם נתון לעומס, גוברת נטייה זו. הארכה יזומה של השריר משמשת פיצוי לשריר על כל המצבים הגורמים לו עומס, קיצור וכאב. כלומר, שריר (או קבוצת שרירים) שאינו גמישו דיו, המגיע אך לעיתים רחוקות מאד אם בכלל למצב מוארך, או באם לא זכה למתיחה במשך תקופה ארוכה מידי – כל אחד מהתנאים הנ”ל לחוד, וכולם ביחד מגבירים את הסיכוי לכאבים, ומזרזים את מועד הופעת הכאב.
בפרט, שרירי הגב התחתון נמצאים רב הזמן במצב מקוצר מאוד ובחלק גדול מהזמן גם נתונים לעומסים משמעותיים.
זה חלק מרכזי וחשוב מההסבר לכך שתופעת כאבי הגב כל כך נפוצה. כאב זה, הנובע מקיצור שרירי הגב, מחייב טיפול שעיקרו מתיחה נכונה של אותם שרירים כואבים. רצוי כמובן טיפול מונע. קל יותר למנוע מלתקן.

מצב של חוסר טיפול, או טיפול סימפטומטי בלבד, כזה שלא יתייחס למקור הבעיה - קוצר השרירים, יאפשר פגיעה, הולכת ומחמירה בהדרגה, העלולה, בהמשך הזמן, להתבטא גם כפגיעה במרכיבים (אורגנים) נוספים. פריצת דיסק זו דוגמה אופיינית לכך.

בשלבים המוקדמים של הופעת התופעה המכונה “כאבי גב”, יורגש בדרך כלל כאב שיחלוף מעצמו לאחר זמן מוגבל. האדם שסבל מאותו כאב שחלף, סבור לתומו, שסיבת הכאב היא עניין מקרי, תוצאה של איזו "תנועה לא טובה", פעולה "קשה" רגעית או "התקררות". אך האמת היא שאותו כאב שהופיע (גם אם מדובר באדם צעיר מאוד), אינו תוצאה של תנועה אחת מקרית ולא נכונה, אלא תוצאה של נזק מצטבר. כאותו ה"קש ששבר את גב הגמל". קדמו לאותה תנועה, מקרית כביכול, אלף אלפי תנועות לא נכונות, וחלף כנראה זמן רב ללא הבאת השריר/ים הרלוונטיים למצב מוארך. צירוף גורמים אלה והתמשכותם הביאו להופעת כאב הגב. במקרים רבים, בעיקר אצל אנשים צעירים, חולף הכאב לאחר זמן מה מעצמו וללא כל טיפול. ההסבר לכך: מאחר והאדם סובל מכאב, מן הסתם הוא מתנהג באופן שמאפשר מנוחה לשרירים. לאחר תקופת מנוחה מוגבלת, מתאוששים השרירים וחוזרים לתפקד כרגיל. האדם חושב שהבעיה הייתה מקרית וחולפת. כל עוד יתמיד האדם במנהגיו ואורח חייו, כלומר, ימשיך להתנהל כתמול שלשום - ישובו שרירי הגב להציק, ובתדירות ובעוצמות הולכות וגוברות. דינמיקה כזו, בה מופר האיזון שבין כח/עומס למנוחה והגמשה לאורך זמן, עלולה להביא לשינויים ניווניים שיכולים להתבטא בתופעות שונות אשר המכנה המשותף להן – פגיעה באיכות החיים הגופנית של האדם (כאב כרוני, פריצת דיסק, הקרנות לגפיים,התגרמות מפרקי עמוד השדרה, ועוד).


למניעת החמרה הדרגתית ומתמשכת שכזו, לא יועילו טיפולים כל שהם. כל טיפול בו המטפל עושה עבודה על גופו של המטופל הפסיבי, יחשב טיפול סימפטומטי ולא יוכל לתת מענה אמיתי לבעיה. בדומה לטיפול בעודף משקל, גם הטיפול בכאבי גב מחייב לקיחת אחריות על ידי המטופל עצמו. אך ורק בעל כאב הגב בעצמו יכול, על ידי לימוד ותרגול הדברים הנכונים, לעזור לעצמו ולהביא לשיפור משמעותי ומתמשך באיכות חייו הגופניים. אין לצפות מאדם בחלוק לבן, ירוק או אחר, שהקידומת לשמו מורכבת מצמד האותיות ד”ר, או כל תואר אחר, שיוכל לעשות את מה שרק האדם עצמו יכול לעשות למען עצמו. אין באמור לעיל לגרוע ממומחיותו של בעל מקצוע כלשהו. לכל מי שדורש בעצתי, ומבקש את עזרתי אני מסביר שהידע העומד לרשותי יוכל לשרתו ביעילות ובמהירות – רק באמצעות תרגול אישי שלו, תירגול נכון ומתמיד. תפקידי לגבש את מתכונת האימון המתאימה לאדם שמולי, בהתאם לצרכיו האישיים וליכולתו. על המטופל ללמוד ולשמור על שגרת תרגול. בתהליך כזה מובטחות תוצאות.


הטיפול הדרוש:
ברמה העקרונית, נגזר הטיפול הנכון מהבנת הסיבות האמיתיות לתופעות השליליות. לאור הסיבות שפורטו לעיל, באם הובן שקיצור השרירים גורם לבעיה, הרי שהארכת השרירים היא הפתרון. בקשר לכאבי גב, ישנן שלוש קבוצות שרירים בעלות חשיבות מיוחדת: גב בכלל ותחתון בפרט, ישבנים וירכיים. כמו כן נודעת השפעה גדולה לתיפקוד שרירי הבטן ולהתנהגות כפות הרגליים. טיפול נכון חייב לכלול התייחסות לכל הגורמים גם יחד.

אין תגובות:

הוסף רשומת תגובה