יום שישי, 10 ביוני 2011

שרירי בטן (2)



במאמר הקודם הוסבר שפעילות נכונה של שרירי הבטן מהווה תנאי הכרחי לציות לעקרונות התנועה.
עתה אנסה לפרט מספר סיבות נוספות המחייבות תפקוד מלא של שרירי הבטן יומיום כל היום:

  1. איזון מן ההיבט הטכני:
    מאחר ומרכז הכובד של הגוף נמצא מלפנים לעמוד השדרה ברור שלא ניתן לעמוד וללכת ללא הפעלת מערכת השרירים האחורית בגוף. עובדה זו מהווה חלק מן ההסבר מדוע נפוצים כל כך כאבים במערכת האחורית בגוף: עורף, גב, ישבנים, ירכיים ושוקיים מאחור. זאת לעומת נדירות כאבים במערכת הקדמית: צוואר, חזה, בטן, רגליים. עומס מוגבר זה על מערכת השרירים האחוריים, ובעיקר על הגב התחתון, עשוי להתאזן על ידי פעילות נכונה של שרירי הבטן. פעילות כזו אמורה ואף עשויה לגרום להפחתת העומסים על המערכת האחורית, ולהשגת מצב קרוב יותר לאיזון בין המערכת האחורית לקדמית.
  2. לאור האמור בסעיף הקודם, קיימים בעת עמידה כוחות הדוחפים את החוליות המותניות לפנים, אל תוך הגוף. תופעה זו עלולה להיות בעלת היבטים שליליים ביותר באם לא יפעלו כוחות מתוך הגוף שיופעלו לאזן את הדחיפה מאחור. רק שרירי הבטן יכולים לתת מענה הולם.
  3. תנועתיות עמוד השדרה:
    על מנת לייצר תנועה בעמוד השדרה, לכל כיוון כגון כפיפה, פשיטה או פיתול, הכרח להפעיל את שרירי הבטן. חוסר תפקוד מלא ונכון של שרירי הבטן מאפשר חוסר תנועתיות בגב. מצב כזה המתמשך לאורך זמן יוביל בהכרח לאבדן הדרגתי של טווחי תנועה וכתוצאה מכך למגבלות תפקוד. בעיות וכאבים.
  4. בלימת זעזועים:
    ממד האורך של עמוד השדרה הוא בעל מבנה דמוי קפיץ. יכול להידחס ולהיפתח. אופי זה של המבנה נועד לענות על שורה של צרכים. אחד מהם – להוות חלק במערכת בלימת זעזועים.
    בדומה לבולמי זעזועים בכלי רכב, חייב להיות גורם כלשהו המרסן את הידחסות "בולם הזעזועים" לחץ אוויר/גז או קפיץ. הגורם שבאחריותו לרסן את הידחסות הקפיץ של עמוד השדרה הוא שרירי הבטן. ללא תפקוד נכון וטוב שלהם יספוג השלד בכלל ועמוד השדרה בפרט זעזועים מופרזים. השפעתם המצטברת לאורך זמן של זעזועים אלה שלילת ביותר.
  5. נשימה:
    נושא רחב זה ראוי שיזכה להתייחסות מעמיקה ויסודית, וזה יקרה בהמשך. בפרק זה אומר רק שלא יתכן תהליך נשימה תקין ומלא ללא שימוש נכון בשרירי הבטן. חוסר תפקוד של שרירי הבטן מאפשר נשימה הלוקה בחסרים גדולים וגורם למגבלות תנועתיות בהיבטים רבים ולבעיות רפואיות משמעותיות ביותר.
  6. צניחת איברים:
    צניחת איברים בחלל הבטן הינה תופעה נפוצה למדיי בקרב נשים וגברים כאחד.
    תפקוד נכון ומלא של שרירי רצפת האגן והבטן נועד למנוע תופעה זו.
    באם הבעיה כבר קיימת, ניתן להשיג שיפור מרחיק לכת על ידי תרגול נכון של מערכת שרירים זו.
  7. שמירה על גובה/אורך הגוף:
    חלקי הגוף השונים הנתונים להשפעת כוח הכבידה, נוטים להישען זה על זה ולהידחס מטה. מצב מתמשך שכזה גורם להגברת הלחצים במפרקים, להתקצרות שרירים ולשחיקה, המתבטאים בכאבים שונים ובאבדן גובה הדרגתי ומתמשך. תופעה זו באה לידי ביטוי כבר בגילאים צעירים ממש.
    על שרירי הבטן להפעיל שני כוחות במקביל ובאותו זמן במגמה לשימור גובהו וצורתו הנאה של הגוף:
    הכוח האחד הוא כוח ההתבססות, משמע הפעלת כוח אנכי הדוחף את האדמה מטה וכתגובה לו מתרומם ונישא הגוף מעלה.
    הכוח השני הוא אותו עמוד אנרגיה המופעל על ידי שרירי רצפת האגן והבטן מעלה. כוח זה יחד עם ההתבססות הם שיבטיחו שמירה על גובה תקין לאורך זמן רב. הם שיבטיחו צמיחה ולא צניחה.

אין תגובות:

הוסף רשומת תגובה